Cell Signalling

QUIZ ON CELL SIGNALLING

Que 1.______ in  1855 discovered process of cell signalling.

                a. Robert Hooke               b. Theodor Schwann

                c. Claude Bernard            d. Hugo von Mohl

Que 2. Cells possess special molecules called ______  which bind to signalling molecules and initiate physiological response.

                a. Flagella                            b. Cillia

                c. Spikes                               d. Receptors

Que 3. Where receptor molecule binds with the signal molecule, called_____

                a. Reception stage           b. Transduction stage

                c. Response stage            d. None of the above

Que 4.  In which series of chemical signals results in activation of enzyme molecules, called______

                a. Reception stage           b. Transduction stage

                c. Response stage            d. None of the above

Que 5. Resulting cellular responses this stage is known as______

                a. Reception stage           b. Transduction stage

                c. Response stage            d. None of the above

Que 6. Type of signalling, in which signals are transmitted within relatively shorter distances.

                a. Paracrine signalling     b. Synaptic signalling

                c. Autocrine signalling    d. Endocrine signalling

Que 7. The signal transduction takes place between Junctions of two nerve cells

                a. Paracrine signalling     b. Synaptic signalling

                c. Autocrine signalling    d. Endocrine signalling

Que 8. The cell targets itself, that is cell signals itself.

                a. Paracrine signalling     b. Synaptic signalling

                c. Autocrine signalling    d. Endocrine signalling

Que 9. Example of Intracellular receptors

                a. Nuclear receptors       b. IP3 receptors

                c. Both A and B d. None of the above

Que 10. Targets cells that are in the vicinity of original cells that transmits the signals.

                a. Intracrine                        b. Juxtacrine

                c. Paracrine                         d. Endocrine

ANSWERS:

1.(C), 2.(D), 3.(A), 4.(B), 5.(C), 6.(A), 7.(B), 8.(C), 9.(C), 10.(C)

For detail study click on the link Cell Signalling

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: