Classification of Bacteria

QUIZ ON CLASSIFICATION OF BACTERIA

Que 1. Largest bacteria-

                a. Epulopiscium fishelsoni           b. Thiomargarita namibiensis

                c. Mycoplasma genitalium           d. Streptococcus pneumonia

Que 2. Smallest bacteria-

                a. Epulopiscium fishelsoni           b. Thiomargarita namibiensis

                c. Mycoplasma genitalium           d. Streptococcus pneumonia

Que 3. Diplobacilli-

                a. . Moraxella bovis                        b. Corynebacterium glutamicum

                c. Gardnerella vaginalis                 d. Streptobacillus moniliformis

Que 4. Monotrichous

                a. Vibrio cholera                             b. Pseudomonas fluorescens

                c. rhodospirillum rubrum              d. E. coli

Que 5. Gram-positive cocci-

                a. Nesseria gonorrhoeae              b. Staphylococcus aureus

                c. Clostridium                                d. Enterobacteriaceae

Que 6. Gram-negative rods

                a. Nesseria gonorrhoeae              b. Staphylococcus aureus

                c. Clostridium                                 d. Enterobacteriaceae

Que 7. Psychrophilic bacteria-

                a. Salmonella enterica                 b. Pyrococcus furiosus

                c. Pseudomonas fluorescens       d. Bacillus stearothermophillus

Que 8. Mesophilic bacteria-

                a. Salmonella enterica                 b. Pyrococcus furiosus

                c. Pseudomonas fluorescens       d. Bacillus stearothermophillus

Que 9. Obligate anaerobe-

                a. Streptococcus spp.                   b. Clostridium

                c. Pseudomonas aeruginosa       d. Campylobacter jejuni

Que 10. Facultative anaerobe-

                a. E. Coli                                         b. Clostridium

                c. Pseudomonas aeruginosa       d. Campylobacter jejuni

Answers:

1.(B), 2.(C), 3.(A), 4.(A), 5.(B), 6.(D), 7.(C), 8.(A), 9.(C), 10.(A)

For detail study click on the link Classification of Bacteria

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: