DNA: REPLICATION, TRANSCRIPTION AND TRANSLATION

Quiz on DNA: replication, transcription and translation

Que 1. The process of producing identical replicas of DNA from original DNA molecule is known

a. Transcription b. Translation

c. DNA Replication d. All of the above

Que 2. According to central dogma-

a. DNA-Protein-RNA b. RNA-Protein- DNA

c. DNA-RNA-Protein d. RNA-DNA-Protein

Que 3. Unwinding of DNA strand is regulate by-

a. DNA polymerase b. Helicase

c. RNA primer d. DNA Gyrase

Que 4. The mRNA contains information for the

a. Protein synthesis b. DNA replication

c. Lipid synthesis d. Carbohydrate synthesis

Que 5. What is the missing part here

a. Introns b. Starting codon

c. Exons d. Complementary strand

Que 6. ________ are the sequence which does not code for any protein

a. Exons b. Introns

c. mRNA d. DNA

Que 7. The mRNA synthesised in the transcription in the transcription process is transported outside the nucleus into

a. Mitochondria b. Cytoplasm

c. Vacoule d. Lysosomes

Que 8. No of bases a single codon contain-

a. 1 b. 2

c. 3 d. 4

Que 9. Transfer RNA is _________ structure which is represented in two dimensions as cloverleaf shape

a. Primary b. Secondary

c. Tertiary d. Quaternary

Que 10. Attachment of amino acid is at_______ of t-RNA

a. D-arm b. Variable loop

c. T-arm d. 3′-OH group

ANSWER:

1.(C), 2. (C), 3. (B), 4. (A), 5. (C), 6. (B), 7. (B), 8. (C), 9. (C), 10. (D)

For detail study click on the link DNA: REPLICATION, TRANSCRIPTION AND TRANSLATION

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: