Medical Microbiology

Que 1. ________said that the disease can be caused by direct contact or by indirect contact with the infectious agent.

                a. Lazzaro Spallanzani     b. Francesco redi

                c. Girolamo  Fracastoro  d. Jhon Needham

Que 2. Louis Pasteur introduces-

                a. Pasteurization              b. vaccine for Cholera

                c. vaccine for Rabbies     d. All of the above

Que 3. Germ theory of Disease was given by

                a. Robert Koch                  b. Francesco redi

                c. Girolamo  Fracastoro  d. Jhon Needham

Que 4. Concept of anti-sepsis was given by-

                a. Robert Koch                  b. Francesco redi

                c. Girolamo  Fracastoro  d. Joseph Lister

Que 5. Extensive work on TMV(Tobacco mosaic virus) was carried by-

                a. Lazzaro Spallanzani     b. Dmitri Ivanovsky

                c. Girolamo  Fracastoro  d. Jhon Needham

Que 6. _______involves in depth studies of parasites.

                a. Parasitology                   b. Virology

                c. Immunology                  d. Microbial genetics

Que 7. _______deals with detail studies of various types of viruses.

                a. Parasitology                   b. Virology

                c. Immunology                  d. Microbial genetics

Que 8. Mantoux test is used for-

                a. Malaria                            b. Thyphoid

                c. Tuberculosis                  d. Cholera

Que 9. Diseases which have been eradicated by vaccination.

                a. Rubella                            b. Measles

                c. Both A and B                  d. None of the above

Que 10. Gut microbes are involved in synthesis of-

                a. Vitamin K                        b. Vitamin B12

                c. Both A and B                  d. None of the above

ANSWERS:

1.(C), 2.(D), 3.(A), 4.(D), 5.(B), 6.(A), 7.(B), 8.(C), 9.(C), 10.(C)

For detail study click on the link Medical Microbiology

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: