QUIZ ON PLANT BIOTECHNOLOGY

Que 1. Plants which are modified genetically are termed as-

                a. Transgenic animal                      b. Transgenic  plants

                c.  Gene amplification                    d. Gene expression

Que 2. Transgenic plants usually are created by modifying their-

                a. Fatty acid                        b. Protein

                c. DNA                                  d. Carbohydrates

Que 3. Ability of single cell to divide and differentiate-

                a. Totipotency                   b. Regeneration

                c. Mitosis                             d. Meosis

Que 4. The term biotechnology was first given by-

                a. Karoly Ereky                  b. Haberlandt

                c. Loius Pasteur                 d. Edward Jenner

Que 5. Demonstration of plant tissue culture technique for the first time was given by-

                a. Karoly Ereky                  b. Haberlandt

                c. Loius Pasteur                 d. Edward Jenner

Que 6. Crossing between 2 different plants to produce hybrids is called as-

                a. Mutation breeding     b. RDT

                c. Tissue culture              d. Hybrid Breeding

Que 7. Application of plant biotechnology-

                a. Micro-propagation                  b. Herbicide resistance plants

                c. Resistance to abiotic stress     d. All of the above

Que 8. Bacterium that causes crown gall disease by incorporating the T-DNA region of Ti(tumour inducing plasmid) into the host cells-

                a. Agrobacterium tumifaecins    b. Escherichia coli

                c. Bacillus thuringiensis              d. Azospirillum

Que 9. In ­­______method the seeds are exposed to radiation or chemicals to generate mutants.

                a. Mutation breeding     b. RDT

                c. Tissue culture               d. Hybrid Breeding

Que 10. Genetic transformation theory was proposed by

                a. Loius Pasteur                 b. Haberlandt

                c. Griffith                             d. Edward Jenner

ANSWERS:

1.(B), 2.(C), 3.(A), 4.(A), 5.(B), 6.(D), 7.(D), 8.(A), 9.(A), 10.(C)

For detail study click on the link Plant Biotechnology

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s