Vaccine

QUIZ ON VACCINE

Que 1. Vaccine is prepared by

     a. weakened microorganism              b. toxins

        c. Surface protein                           d. all of the above

Que 2. The term vaccine and vaccination are coined by-

         a. Edward jenner                             b. Louis Pasture

         c. Robert Koch                                    d. Alexander Fleming

Que 3. Vaccine stimulates-

          a. T-cells                                               b. B-cells

          c. None of the above                      d. Both A and B

Que 4. Edward Jenner uses _______ to confer immunity against smallpox

          a. Polio virus                                     b. Cowpox virus

         c. HIV virus                                          d. Influenza virus

Que 5. _____ vaccine containing live organism which is weakened in the lab so that it cannot cause disease and activate the immune system against the antigen.

         a. Live attenuated                   b. Killed or Inactivated

         c. Subunit                                d. DNA

Que 6. Microorganism causing diseases are killed by the means of chemicals, heat or radiation. These are more stable and safer than live vaccines reason is that the dead microorganism cannot mutate back to cause diseases. Such type of vaccine is known as

         a. Live attenuated vaccine                  b. Killed or Inactivated vaccine

        c. Subunit vaccine                               d. DNA vaccine

Que 7. In ________ vaccine only the part which server as antigen and stimulate the immune system is used to prepare vaccine.

         a. Live attenuated                   b. Killed or Inactivated

         c. Subunit                                d. DNA

Que 8. The _____ vaccine is the DNA sequence used as vaccine.

         a. Live attenuated                   b. Killed or Inactivated

         c. Subunit                                d. DNA

Que 9. Examples of live attenuated vaccine-

        a. Mumps vaccine                   b. Measles vaccine

        c. Chickenpox                         d. All of the above

Que 10. Examples of DNA vaccine

        a. West nile virus                     b. Herpes virus

        c. Both A and B                      d. None of the above

ANSWERS

1. (D), 2. (A), 3. (D), 4. (B), 5. (A), 6. (B), 7. (C), 8. (D), 9. (D), 10. (C)

For detail study click on the link Vaccine

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: